Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП за підтримки Програма USAID РАДА: наступне покоління провів слухання щодо впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для усіх європейців».

Метою заходу було презентувати Четвертий Енергопакет ЄС, обговорити нормативні документи, що є його складовими, показати переваги та окреслити участь головних стейкхолдерів в процесі його імплементації.

Четвертий Енергопакет ЄС це комплекс заходів, що охоплюють питання енергоефективності, відновлюваних джерел енергії, дизайну ринку електроенергії̈ та правил безпеки енергопостачання.

Впровадження Четвертого Енергопакету ЄС стане поштовхом до демонополізації енергоринку в Україні, адже передбачатиме децентралізовану і інклюзивну для нових гравців структуру.

Насамперед, з імплементацією положень, які передбачають директиви та регламенти Четвертого Енергопакету ЄС, українські споживачі зможуть виробляти електроенергію, споживати і реалізовувати надлишки неспожитої електроенергії на ринку. Цей підхід вже зараз починає реалізовуватись в Україні: нещодавно Парламентом був прийнятий відповідний Закон, однак в майбутньому буде змога об’єднувати установки з виробництва та/або споживання та/або зберігання електроенергії з метою економічної оптимізації купівлі-продажу електричної енергії, надання послуг з балансування на ринку електричної енергії.

На комітетських слуханнях були детально презентовані регламенти та директиви Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для всіх європейців» («Clean energy for all Europeans package») Керівником Київського Офісу Секретаріату Енергетичного Співтовариства Олексієм Оржелем, представниками Міненерго, Мінекономіки, Мінрегіону та інфраструктури.

Учасники ринку – НЕК «Укренерго», АТ «Оператор ринку» та ТОВ «УЕБ» – представили існуючі напрацювання в частині імплементації окремих директив та регламентів. Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський та представники ГО «Екоклуб», Kness Group, Ernst & Young розповіли про переваги імплементації Четвертого Енергопакету ЄС для споживачів.

❗️ З презентаціями доповідачів можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3rojrt4

🤝 Після проведених слухань Комітет напрацює рекомендації та представить їх робочій групі, яка займатиметься розробкою пропозицій до законопроектів щодо дизайну ринку відповідно до Четвертого Енергопакету.Просимо громадськість протягом тижня надсилати свої пропозиції до проекту рекомендацій, які Комітет розгляне на одному із найближчих засідань.

🔴 Детальний реліз за посиланням: https://bit.ly/3ZzFaLu